Bemutatkozó tárgyalások a Kulturális és Innovációs Minisztériumban

 

Az FDSz kezdeményezésére 2022 november 3-án, a minisztérium Honvéd utcai épületében került sor a megbeszélésre, amelyen az FDSZ részéről Dr. Dráviczki Sándor elnök és Pálfia Zsolt alelnök, a minisztérium képviseletében Vitályos Eszter parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, Dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár vett részt.

A mintegy 45 perces találkozón az FDSZ által felvetett kérdések kerültek napirendre, melyek többségére azonnali válasz (többnyire a kormányzati állásfoglalás és intézkedések ismertetése) érkezett.

Az Országgyűlés előtt lévő T/1623 számú - Egyes felsőoktatással, szakképzéssel és felnőttképzéssel összefüggő törvények módosításáról törvényjavaslatból Hankókiemelték az alábbi (a kormányzat szerint az intézményi autonómia erősítését jelentő) változtatásokat:

 A felsőoktatási nyelvismeretekkel kapcsolatos új szabályok (a kormányzat szerint ez az intézményi autonómia erősítését jelentő jogszabályi változtatás) az alábbi három esetet különböztetik meg:

o a 2022augusztus 31-ig záróvizsgát tett hallgatók nyelvvizsga nélkül megkapják
diplomájukat;
o a jelenleg hallgatói jogviszonyban lévő egyetemistáknak nem kötelező nyelvvizsgát
tenniük, de az intézmény a diploma kiadásának feltételeként előírhatja valamely
idegennyelvből adott szintű nyelvvizsga letételét; a tudásmérés szintje nem lehet
magasabb a korábban érvényes szabályozás szerint megszabottnál.
o a jövőben felvételt nyert hallgatóknak az intézmény szabadon határozhatja meg a
képzéshez igazodó idegennyelvi ismeret megszerzését és a tudásmérés szintjét a
diploma kiadásának feltételeként; szintén az intézmény dönti el, hogy a nyelvi
képzést nyelvi lektorátusok közreműködésével, vagy szaknyelvi képzés keretében
támogatja.

 

 a kiemelt felsőoktatási intézmény minősítést szerzett egyetemek, melyek rendelkeznek alapszak-indítási jogosultsággal, a ráépülő mesterképzések indítását nem kell megelőzze a MAB akkreditációs eljárása, elegendő az új képzés bejelentése az Oktatási Hivatalnál; hároméves időkeretben kerül sor annak utólagos MAB kontrolljára;

 a nem tanárszakos hallgatók tanári diploma későbbi megszerzése céljából már az alapszakon is felvehetnek pedagógiai tárgyakat (az állami támogatás keretét nem túllépve).

A felsőoktatás finanszírozására vonatkozóan felmerült az energiaválság, az infláció, a forintgyengülés, a bérszínvonal emelkedés hatásai kompenzációjának igénye. A minisztérium részéről elhangzott, hogy egyrészt a külső körülmények változása kiszámíthatatlan, másrészt a kormány gazdasági mozgástere korlátozott. Továbbá hangsúlyozták, hogy a fenntartóváltáson átesett intézmények támogatását jelentősen emelték a korábbiakhoz képest, a hosszútávú keretmegállapodások, illetve a képzési célokhoz rendelt feladatfinanszírozási keretszerződések keretében. A kuratórium szabadon dönthet az ezen felüli bevételek felhasználásáról. 

Az állami fenntartásban maradt egyetemek finanszírozására vonatkozó kérdésre gyakorlatilag egy alig burkolt fenntartóváltásra vonatkozó ajánlás hangzott el (ha a szenátusban megalapozott többség támogatja, ha az intézmény kéri). Az FDSZ részéről a versenyhátrány megszüntetését és az esélyegyenlőség intézményfenntartótól független biztosítását kértük.

Az FDSZ felhívta a figyelmet a bérek értékállóságának veszélybe kerülésére, az állami fenntartásban maradt egyetemeken számos munkakörben tapasztalható rendkívül alacsony bérbeállásra, a pályázati forrásokból történő bérkiegészítés egyenlőtlen eloszlására, a gyakorlóintézményekben tanító pedagógusok és támogatói munkakörben dolgozók bérrendezésének szükségességére.

A takarékossági intézkedésekhez kapcsolódó kérdésre hangsúlyozták a folyamatos jelenléti oktatásra/vizsgáztatásra vonatkozó kormányzati elvárást, kiemelve, hogy a tanév meghosszabbításával nőtt a félévek megszervezésében az intézményi mozgástér (autonómia). A gázfelhasználás területén az elvárt 25%-os csökkenést elérő intézmények számára megtéríti az állam az energiaválság előtti és a jelenlegi árak közötti különbözetet – utólag, a „gázév” (októbertől októberig) lezárultával.

Végül felvetettük az FDSZ sokéves javaslatát az ágazati kollektív szerződés kötésére, az ehhez szükséges szabályozási keretek kialakítására.

A találkozó a megbeszélések folytatására vonatkozó minisztériumi ígérettel zárult.

 

2022 november 8.