Tisztelt Egybegyűlt Gyászolók!

A Miskolci Egyetem vezetése, Szenátusa; a Gazdaságtudományi Kar vezetése és Kari Tanácsa, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ME-i Szervezet Intéző Bizottsága, a Miskolci Egyetem hallgatói és polgárai ma mind fájó szívvel búcsúzunk Dr. Dabasi-Halász Zsuzsanna egyetemi docens, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ME-i elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia Gazdálkodás az Emberi Erőforrásokkal Albizottságának elnöke, a ME Tudományos Diákköri Tanács titkára, Signum Aureum és Pro Universitate kitüntetésekkel kitűntetett kollégánktól.

Dr. Dabasi-Halász Zsuzsanna 1967. március 13-án született Miskolcon. A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán szerezte meg 1993-ban az okleveles közgazdász diplomáját, 2009-ben a PhD tudományos fokozatát.

A Miskolci Egyetemen a Gazdaságtudományi Kar volt az első és az egyetlen munkahelye. Világ és Regionális Gazdaságtan Intézet Humánerőforrás Intézeti Tanszék egyetemi docense volt. Kiváló oktatói, tantárgyfejlesztői és oktatás-szervői tehetsége a kollégák és a hallgatók között közismert és elismert volt.

Az emberi erőforrások és a munkaerő-piaci kérdések hazai és nemzetközi szinten elismert szakembereként elméleti és gyakorlati ismereteit magas szinten adta át hallgatók generációinak.

Országosan is kiemelkedő eredményeket ért el a hallgatói tehetséggondozás terén

Nagyszámú hallgatói Tudományos Diákköri dolgozatot odaadóan konzultált. Kulcsszerepet játszott az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Közgazdaságtudományi Szekciójának Miskolci Egyetemen való sikeres megrendezésében 2007-ben. A hallgatói tehetséggondozási tevékenységéért 2005-ben az ország legmagasabb egyetemi oktatói elismerését vehette át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében: a Mestertanár Aranyérmet. Több éven át volt titkára a Miskolci Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsának, a nagy volumenű, tehetséggondozást középpontba helyező TÁMOP projekt létrehozásában és megvalósításában meghatározó szerepet játszott.

 

Tehetséges és kitartó kutató volt.

Kutatási területei közül kiemelésre érdemesek, például, a

„ Migráció szerepe a vállalkozások életében”;

a „Humán stratégia és emberi erőforrás fejlesztés”;

„Munkavállalás az EU-ban” témakörök. 

„A fiatalok nemzetközi mobilitási attitűdjének vizsgálata Magyarországon és az Európai Unióban” című, Horizon 2020 Európai Program MOVE elnevezésű nemzetközi kutatási projekt projekt-menedzsere volt, munkájával nagyban járult hozzá a projekt sikeres megvalósításához.

108 tudományos publikációt jelentetett meg.

Kivételes közösségi ember volt, egyetemes szeretet és tisztelet övezte

Az emberek iránt érdeklődő, segítőkész és empatikus, a szakszervezeti munkában találta meg azt a területet, ahol a kiapadhatatlan energiáit szintén hasznosítani tudta: nagyot tudott alkotni, sokakon segíteni. Tanársegéd korától a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének tagja, majd a Miskolci Egyetemi Alapszervezet oktatói alelnöke, ezt követően haláláig elnöke. Az FDSZ Központi Szervezetének Számvizsgáló Bizottságának is tagja volt, később, mint az Országos Választmány tagja és a Felügyelő Bizottság elnöke részt vett a felsőoktatási érdekképviselet országos vezetésében is.

A felsőoktatás minden szintjén képviselte a dolgozók érdekeit, nagy diplomáciai érzékkel, szóban és írásban is, meggyőződéssel, hathatósan és maradéktalanul. Meghatározó szerepe volt az Egyetemünk modellváltásának kezdeti szakaszában az érdekegyeztető tárgyalásokon, a Szakszervezet sikeres szereplésében. Maradandót alkotott és a legmagasabb szintre emelte a szakszervezeti munkát és annak elismerését.

Mint személyiség is kivételes volt

Magyar nemesi család sarjaként kiemelkedő intellektussal és érzelmi intelligenciával rendelkezett. Műveltsége, tájékozottsága és bölcsessége a legkülönbözőbb emberekben mély benyomást váltott ki, mindenkire nagy és pozitív hatással volt. Kisugárzása mindenkit megérintett.

Három évvel ezelőtt beteg lett, a betegségét, küzdő típus lévén, tiszteletet parancsoló bátorsággal és bizakodva viselte. Szinte az utolsó pillanatig dolgozott:oktatott ésirányította a szakszervezeti munkát. Bizakodtunk mi is mindannyian, azonban november 28.-án a Teremtő magához vette szép, halhatatlan lelkét.

Nagy űrt hagyott maga után és nagy feladatot rakott a vállunkra.

Kedves Gyászoló Család! Osztozunk fájdalmukban.

Kedves Marci, mindig számíthatsz ránk, segítő kezünkre.

Drága Kollegina, Tanárnő, Elnök asszony, szeretett Zsuzsánk!

Nyugodjál békében, az emlékedet őrizni fogjuk, az örökségedet tovább visszük.

Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam.

 

Jó szerencsét!

DR. BOKÁNYI LJUDMILLA

FDSZ alelnöke